Αξίες

ΚΡΟΚΟΣ ΣΕ ΚΟΥΖΙΝΑ

Στο μαγείρεμα Ο Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ως ένα ιδιαίτερο καρύκευμα, όχι μόνο για την ωραία πικάντικη γεύση του και το μεθυστικό άρωμά του, αλλά και για το λαμπερό κίτρινο χρώμα του. Το πιο γνωστό όμως είναι ότι ο Κρόκος διεγείρει την όρεξη και κυρίως διορθώνει το χρώμα, τη μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων στον οποίο προστίθεται ο Κρόκος Κοζάνης ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται. Σε αυτό περιλαμβάνονται ρύζι, σούπες, σάλτσες, ζαχαροπλαστικής, λαχανικά, ψωμί, κέικ, γαλακτοκομικά προϊόντα, διάφορα αλκοολούχα ποτά κ.λπ.

ΚΡΟΚΟΣ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τη βιομηχανία ένδυσης στη ζωγραφική με φυτικές χρωστικές ουσίες. Στην Ελλάδα, πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις άρχισαν επίσης να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις απαιτήσεις, σε ένα πρώτο στάδιο, χρησιμοποιώντας σε χαμηλή κλίμακα φυσικές χρωστικές για τα λεγόμενα "οικολογικά χρώματα". Από τα παραπάνω, φαίνεται ότι υπάρχουν προοπτικές αξιοποίησης του Κρόκου και προς την κατεύθυνση της ζωγραφικής με ίνες.