Το περιεχόμενο της παρούσας εκστρατείας προώθησης εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις του συντάκτη ο/η οποίος(-α) φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν έγγραφο.

PDO PRODUCT

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ENJOY

IT'S FROM EUROPE

EUROPEAN SAFFRON

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ, Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ!

Το Προϊόν

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Π.Ο.Π., το Κόκκινο Ελληνικό Σαφράν, αγνό προϊόν της Ελληνικής γης , κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα Σαφράν στον κόσμο. Πολύτιμο μπαχαρικό, δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στο φαγητό, στα ροφήματα, στην ποτοποιία, την τυροκομία και σε άλλες αμέτρητες εφαρμογές.

Ένα θαύμα της φύσης με συναρπαστική γεύση. Το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, μοναδικό στην προέλευση του καθώς, Σαφράν είναι τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού Κρόκος. Τα στίγματα αφαιρούνται με το χέρι από τα φρεσκομαζεμένα λουλούδια και ξεραίνονται προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Για ένα κιλό Σαφράν, χρειάζονται περίπου 150.000 λουλούδια Crocus sativus L.

Το Ελληνικό Σαφράν καλλιεργείται και αναπτύσσεται συστηματικά κάτω από τον πλούσιο Ελληνικό ήλιο, στα πλούσια εδάφη της Κοζάνης, για πάνω από 300 χρόνια, όταν Κοζανίτες έμποροι έφεραν στην περιοχή, βολβούς Κρόκου, από την Αυστρία, το 17ο αιώνα.

Image

Ο Συνεταιρισμός

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971, απαρτίζεται από 1.000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης.

Η ίδρυση του Συνεταιρισμού δημιούργησε ένα φορέα που έχει τη συνολική ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του και να αποφεύγεται η νοθεία.

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης το 1997 έχει αποκτήσει πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και έχει αναπτύξει πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια κρόκου. Επίσης, η ονομασία "ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ" έχει καταχωρηθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Η νομοθεσία της Ε.Ε. θέτει αυστηρά κριτήρια τα οποία εγγυώνται τις προδιαγραφές όλων των Ευρωπαϊκών προϊόντων.

Κύρια στοιχεία για την Ευρωπαϊκή πολιτική ποιότητας είναι από την μία η Κοινή Οργάνωση των Αγορών για τα αγροτικά προϊόντα, ο καθορισμός κοινών νομοθετικών πλαισίων από όλες τα κράτη μέλη της ΕΕ που προσδιορίζουν από κοινού τις προδιαγραφές, το πλαίσιο λειτουργίας αλλά και το καθεστώς ελέγχων, που εξασφαλίζουν ότι οι προδιαγραφές είναι κοινές σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.Οι μέθοδοι καλλιέργειας και παραγωγής πληρούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Η αναγνώριση αυτή θα διαχέεται στις αγορές-στόχους.

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης. Ο κύριος στόχος της πολιτικής ασφάλειας των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών σε σχέση με τα τρόφιμα και να ληφθούν παράλληλα υπόψη η πολυμορφία αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι αυστηροί κανόνες της Ε.Ε. έγιναν αυστηρότεροι το 2000, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά τρόφιμα είναι εξαιρετικά ασφαλή. 

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ε.Ε. για την ασφάλεια των τροφίμων αποσκοπεί στην διασφάλιση αυστηρών προδιαγραφών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της λήψης συνεκτικών μέτρων και της κατάλληλης επιτήρησης από το αγρόκτημα στο τραπέζι του καταναλωτή.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της θετικής εικόνας των ευρωπαϊκών προϊόντων, μεταξύ των ομάδων-στόχων όπως ορίζονται, οι οποίες διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες για τη λήψη και τη μετάδοση των μηνυμάτων του προγράμματος. Η υπογραφή «Απολαύστε την από την Ευρώπη» θα είναι ορατή σε όλο το υλικό επικοινωνίας που παράγεται ως μέρος της βάσης επικοινωνίας της δράσης.

The key message will be the Enjoy European Saffron! It will be accompanied by the secondary message Krokos Kozanis PDO the authentic!

Act as an Ambassador of the made in Europe Saffron and promote the awareness of the PDO Quality Scheme. Krokos Kozanis PDO is part of a holistic dietary model originated in the southern Europe. Saffron from Krokos Kozanis, is one of the most beloved and precious ingredients since of ancient cultures because of its aroma, color, pharmaceutical and aphrodisiac properties.

But nowadays its authenticity is based not only to the above specific qualities but also to the Quality mark of PDO that it bears. This logo has added value to the product and has become integral element of its identity. The quality and diversity of the Union’s agricultural production is one of its important strengths, giving a competitive advantage to producers and making a major contribution to EU’s living cultural and gastronomic heritage. Consumers demand for diversified quality products, generates a demand for agricultural products or foodstuffs with identifiable specific characteristics, in particular those linked to their geographical origin.

The established operating quality scheme for producers rewards them for their efforts to produce a diverse range of quality products and can benefit the rural economy. In the example of Krokos Kozanis, the PDO quality scheme has contributed in multiple ways but also the scheme has been benefited by its connection with the product and the same can be said for the other four European saffron that are denominated (Zafferano di Sardegna, Zafferano dell'Aquila Zafferano di San Gimignano and Azafrán de la Mancha).

Συνταγές με Κρόκο Κοζάνης ΠΟΠ, Ο Αυθεντικός!

Στο μαγείρεμα Ο Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ως ένα ιδιαίτερο καρύκευμα, όχι μόνο για την ωραία πικάντικη γεύση του και το μεθυστικό άρωμά του, αλλά και για το λαμπερό κίτρινο χρώμα του. Το πιο γνωστό όμως είναι ότι ο Κρόκος διεγείρει την όρεξη και κυρίως διορθώνει το χρώμα, τη μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων στον οποίο προστίθεται ο Κρόκος Κοζάνης ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται. Σε αυτό περιλαμβάνονται ρύζι, σούπες, σάλτσες, ζαχαροπλαστικής, λαχανικά, ψωμί, κέικ, γαλακτοκομικά προϊόντα, διάφορα αλκοολούχα ποτά κ.λπ.