Παέγια

300 γρ γάμπαρη

1 φρέσκο καλαμάρι
1 κιλό καραβίδες λίμνης πολυφύτου
1 κιλό μύδια με κέλυφος
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
2 ντομάτες καθαρισμένες και τριμμένες
8 νηματίδια Κρόκο Κοζάνης ΠΟΠ
1/2 ματσάκι μαϊντανός
2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
αλάτι και πιπέρι
500 γρ αγριόρυζο
1 λίτρο ζωμό ψαριού ή ζωμό απο γαρίδες
150 μλ ελαιόλαδο

Ξεκινάμε πλένοντας και καθαρίζοντας πολύ καλά τα μύδια, αφαιρούμε τα μουστάκια τους και άλλα ξένα σώματα.Tα βράζουμε σε κλειστή κατσαρόλα μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε τo κέλυφος τους απο τα μισά.Αν κάποιο δεν ανοίξει, το βοηθάμε με ένα κουτάλι. Αν και πάλι δεν ανοίξει, το πετάμε.Καθαρίζουμε τις καραβίδες και τη γάμπαρη (φυλάμε κάποιες ολόκληρες για τη διακόσμηση). Κόβουμε το καλαμάρι σε κομμάτια.


Τα αφήνουμε όλα στην άκρη. Σε ένα γουδί χτυπάμε τους κόκκους του πιπεριού, το αλάτι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το σαφράν, να γίνουν μία πάστα. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σωτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να ξεκινήσουν να ροδίζουν. Τότε προσθέτουμε την πάστα που φτιάξαμε και ανακατεύουμε. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το καλαμάρι. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μύδια χωρίς το κέλυφος,τις αποφλοιωμένες γαρίδες και τις καραβίδες.


Ρίχνουμε και το νερό ή το ζωμό και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε από πάνω τις αναποφλοίωτες γαρίδες, τα μύδια με το κέλυφος και ό,τι άλλα θαλασσινά διαθέτουμε
Όταν ο ζωμός ή το νερό πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20’.